De warmtepomp is een steeds populairdere verwarmingsoplossing in Belgische huishoudens.
Met zijn lage energieverbruik is het een effectief alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Maar hoe werkt deze energiezuinige oplossing eigenlijk? In dit artikel leggen de experts van Heat Me uit wat een warmtepomp is en hoe hij werkt!
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een apparaat dat energie onttrekt aan de omgeving, d.w.z. lucht en water, en deze omzet in warmte of frisse lucht voor je huis. Een warmtepomp kan tot 75% van de warmte produceren die je nodig hebt, terwijl de resterende 25% afkomstig is van elektriciteit of aardgas.
Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat hij meer warmte kan overdragen dan hij aan elektriciteit verbruikt, waardoor het een energie-efficiënte oplossing is voor het verwarmen of koelen van gebouwen. Ze kunnen werken met verschillende warmtebronnen, zoals lucht, water of grond, waardoor ze zeer flexibel inzetbaar zijn.
Warmtepompen worden beschouwd als efficiënte en milieuvriendelijke verwarmings- en koelsystemen, omdat ze gebruikmaken van een hernieuwbare energiebron (warmte die aanwezig is in de omgeving) in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden.
Hoe een warmtepomp werkt: in 4 fasen
Warmtepompen zijn erg populair bij het grote publiek en zijn een belangrijk onderdeel van de huizen van vandaag. Maar hoe ze werken is voor velen een mysterie. Laten we daarom eens kijken naar de essentiële stappen in de werkingscyclus van de warmtepomp.
Fase 1: Verdamping
De eerste fase is de verdamping. Tijdens deze fase onttrekt de warmtepomp warmte aan de omgeving (lucht, water, bodem). Hiervoor wordt een koelmiddel met een laag kookpunt gebruikt. Wanneer deze vloeistof in contact komt met de warmte in de omgeving, verandert het van een vloeistof in een gas, met andere woorden, het verdampt. Het is deze verdamping die de thermische energie uit de omgeving opvangt en vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen.
Fase 2: Compressie
De compressor, aangedreven door een elektromotor, zuigt het gasvormige koudemiddel aan en comprimeert het. Dit is de tweede fase, die bekend staat als de “compressiecyclus”. Hiervoor wordt de geproduceerde damp samengeperst tot het een temperatuur bereikt die hoger is dan die van de lucht of het water die worden gebruikt om het huis te verwarmen. Het hete gas onder druk is dan klaar om naar de volgende fase te gaan.
Fase 3: Condensatie
In de derde fase komt de samengeperste stoom in een condensor waar het zijn warmte afgeeft. Nu koelt het gas af en condenseert het. Het keert dan terug naar een vloeibare staat. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om het water in je verwarmingssysteem te verwarmen, dat vervolgens door het hele huis wordt verspreid.
Fase 4: expansie
De laatste fase in de werking van een warmtepomp is expansie. Het koelmiddel, dat al zijn warmte heeft afgegeven, wordt opnieuw afgekoeld. Hierdoor keert het terug naar de vloeibare toestand. Het expansieventiel verlaagt de druk van de vloeistof zodat de cyclus opnieuw kan beginnen.
Wat zijn de verschillende types warmtepompen?
Er zijn verschillende types warmtepompen, elk met hun eigen kenmerken. Het is aan jou om het model te kiezen dat het beste bij je behoeften past!
Lucht/lucht warmtepompen
Dit is het meest voorkomende model. Een luchtwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om je huis te verwarmen of te koelen. De twee voornaamste type warmtepompen zijn: luchtwarmtepompen en luchtwarmtepompen.
Lucht/lucht warmtepompen
De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de lucht als energiebron en distributie. Ze wordt meestal gebruikt in huizen met een bestaande elektrische verwarming, die in de winterperiode als aanvulling wordt gebruikt. Dit type warmtepomp is bijzonder effectief in het leveren van snelle, gelijkmatige verwarming in het hele huis.
Lucht/water-warmtepompen
De lucht/water-warmtepomp gebruikt lucht als energiebron, maar verdeelt de warmte via een watersysteem (radiatoren, vloerverwarming). Huishoudens gebruiken dit type pomp vaak ter vervanging van gas-, olie- of houtgestookte ketels. Het is vooral geschikt voor huizen die zowel efficiënte verwarming als koeling nodig hebben.
Geothermische warmtepompen
Dit warmtepompsysteem, ook bekend als een grond-water of grond-lucht warmtepomp, haalt energie uit de grond om je huis te verwarmen of te koelen. Er is geschikte grond nodig om het netwerk van energiecollectoren te installeren. Geothermische warmtepompen zijn vooral geschikt voor eengezinswoningen. Bovendien zijn ze dankzij de relatief constante temperatuur ook effectief in strenge klimaten.
Hydrothermische warmtepompen
De hydrothermische warmtepomp, ook wel water/water-warmtepomp genoemd, werkt op dezelfde manier als de geothermische warmtepomp. Het enige verschil? Ze onttrekt energie aan een waterbron zoals een grondwaterlaag, meer of rivier. Merk op dat dit type installatie complexer is en officiële toestemming vereist.
Hybride warmtepompen:
een optimale combinatie voor maximaal rendementDe hybride warmtepomp is een innovatieve oplossing die de voordelen van twee verwarmingssystemen combineert: de warmtepomp en de ketel. Deze combinatie maakt het mogelijk om het energieverbruik te optimaliseren op basis van externe omstandigheden en energieprijzen.
De hybride warmtepomp is uitgerust met een intelligente regelaar die continu de buitenomstandigheden, de prestaties van het apparaat en de energieprijs analyseert. Afhankelijk van deze parameters beslist de controller of de warmtepomp, de ketel of beide tegelijk moeten werken. Dit intelligente energiebeheer optimaliseert het energieverbruik en bespaart geld.
Warmtepomp voor buiten
Waarom kiezen voor een warmtepomp?
Op het gebied van hernieuwbare energie, gebruiksgemak en zelfs veelzijdigheid heeft de warmtepomp veel voordelen. Ja, de warmtepomp levert een propere energiebron door gebruik te maken van de energie die aanwezig is in de omgeving. Zo kun je je huis verwarmen. Een ander voordeel van de warmtepomp is dat het helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen terwijl het een optimaal verwarmingscomfort biedt. Deze technologie is dus ook milieuvriendelijk.
De warmtepomp is gemakkelijk te gebruiken en is ook een modern regelsysteem waarmee je de temperatuur in je huis nauwkeurig kunt regelen. Bovendien zijn ze ontzettend veelzijdig. Of je ze nu installeert in een nieuwbouwwoning of een bestaand verwarmingssysteem vernieuwt, de warmtepomp past zich aan jouw behoeften en de configuratie van je huis aan.
Welke warmtepomp moet je kiezen?
Bij het kiezen van een warmtepomp moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals het klimaat, je type woning en natuurlijk je budget.
De beste keuze voor het Belgische klimaat
Voor het Belgische klimaat worden lucht/water- en lucht/lucht-warmtepompen vaak als de beste keuze beschouwd. Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn om verschillende redenen een goede investering.
Lucht/water- en lucht/lucht-warmtepompen gebruiken de warmte in de lucht om je woning te verwarmen. Hun rendement is iets lager dan dat van een grond/water-warmtepomp, maar de initiële investering voor een grond/water-warmtepomp is over het algemeen drie keer zo hoog als voor een lucht/water-warmtepomp.
Wat de kosten betreft, zijn lucht/water- en lucht/lucht-warmtepompen betaalbaarder en hebben ze hun investering sneller terugverdiend. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren en vergen ze minder werk dan grondwarmtepompen, waardoor ze vooral aantrekkelijk zijn voor eigenaars van bestaande huizen.
De Scandinavische ervaring: een relevante indicatorHet is interessant om vast te stellen dat in de Scandinavische landen, waar het klimaat kouder is dan in België, 70 tot 80% van de warmtepompmarkt bestaat uit lucht/water- of lucht/lucht-modellen. Dit getuigt van hun efficiëntie en aanpassingsvermogen aan koude klimaten.
Wanneer moet je kiezen voor een aardwarmtepomp?
De installatie van een geothermische (grond/lucht) warmtepomp is complexer en ingrijpender dan de installatie van een aerothermische warmtepomp. Daarom is het beter geschikt voor nieuwbouw of grote renovatieprojecten.
Bodemwarmtepompen hebben hogere initiële kosten dan andere typen warmtepompen. Ze bieden echter een superieure energie-efficiëntie, wat kan leiden tot energiebesparingen op de lange termijn. Dit is het systeem dat je moet kiezen als je in gebieden woont waar het klimaat bijzonder warm is en je een grote behoefte aan koeling hebt.
Wil je groen gaan als het om verwarming gaat? Ons team is beschikbaar bij jou in de buurt om een warmtepomp in je huis te komen installeren. Onze experts helpen je graag bij het vinden van de juiste warmtepomp voor jouw behoeften. Neem nu contact met ons op!