De thermostaat in je huis is veel meer dan alleen een aan/uit-schakelaar voor de verwarming. Hij heeft een zeer nuttige functie: de tijdinstelling. In dit artikel bekijken we waarom de tijdinstelling op je thermostaat essentieel is en hoe het je kan helpen om je energiefactuur aanzienlijk te verlagen en je huis toch zo comfortabel mogelijk te houden.
Waarom is de tijdsinstelling van de thermostaat belangrijk?
- Temperatuuroptimalisatie: Een van de grote voordelen van een timer is dat je de gewenste temperatuur op verschillende momenten van de dag kunt programmeren. Dit betekent dat je de verwarming kunt verlagen als je niet thuis bent of als iedereen in bed ligt, terwijl je ervoor zorgt dat het huis comfortabel is als jij er wel bent of als je in de ochtend opstaat.
- Energiebesparing: Door de ingestelde temperatuur te verlagen wanneer je niet intensief hoeft te verwarmen, verlaag je het energieverbruik van jouw verwarmingssysteem aanzienlijk.
- Constant comfort: Met de timer behoud je een constant comfort in huis zonder dat je de thermostaat meerdere keren per dag handmatig moet aanpassen. Je kunt wakker worden met een warm huis, thuiskomen van je werk in een comfortabel huis en ’s nachts de verwarming lager zetten zonder dat je erover na hoeft te denken. Neem hiervoor de tijd om een tijdschema voor je thermostaat in te stellen dat bij je levensstijl past.
Hoe stel je je thermostaat in?
Identificeer periodes van niet-gebruik: Bekijk je dagelijkse en wekelijkse routine om de tijden te bepalen wanneer niemand thuis is of wanneer iedereen slaapt. Dit zijn de ideale tijden om de temperatuur te verlagen.
Programmeer tijdslots: Gebruik de programmeerfuncties van de thermostaat om de gewenste temperaturen tijdens deze periodes in te stellen. Verlaag bijvoorbeeld de temperatuur als je aan het werk bent of ’s nachts.
Vermijd plotselinge veranderingen: zorg ervoor dat de temperatuur geleidelijk verandert om te voorkomen dat je verwarmingssysteem wordt geforceerd. Met de meeste thermostaten kun je voorverwarmingsperioden instellen.
Welke temperaturen voor welke kamers?
Dit zijn de comforttemperaturen die we aanraden:
- 22°C in de badkamer als je er bent, maar 17°C de rest van de tijd.
- 19 tot 20°C in de woonkamer, eetkamer, keuken en studeerkamer. 16°C in de slaapkamers, maar tussen 18 en 20°C als het een babykamer is.
Om deze temperaturen in de verschillende leefruimtes te kunnen aanpassen, heb je thermostatische kranen op je radiatoren nodig. Om je te helpen de schaalverdeling op je kranen te begrijpen, kun je de indicatieve waarden hieronder raadplegen.
Let op: 1°C meer of minder betekent 7% meer of minder verbruikte energie en evenveel euro’s meer of minder op je rekening.
Conclusie
De thermostaatklok instellen is een eenvoudige maar cruciale stap in het besparen van energie en het verlagen van je energierekening. Door de temperatuur in je huis aan te passen aan je schema, kun je genieten van constant comfort terwijl je het energieverbruik van je verwarmingssysteem verlaagt. Neem de tijd om je thermostaat slim te programmeren en je zult de vruchten plukken van een comfortabel, energiezuinig huis.
Nu je weet hoe je jouw thermostaat optimaal kunt instellen, nodigen we je uit om je verwarmingssysteem verder te optimaliseren door te ontdekken hoe je de temperatuur van je cv-ketel optimaal kunt instellen.