Warmtepomp boiler vs elektrische boiler: wat zijn de besparingen?
In België is de traditionele elektrische boiler een van de meest gebruikte opties om sanitair warm water te produceren. De laatste jaren is er echter een alternatief opgedoken dat op lange termijn veel zuiniger is: de warmtepomp boiler. Maar welke besparingen kunnen warmtepomp boiler opleveren? Dat leggen we hier graag gedetailleerder uit:
Elektrische Boiler
Elektrische boiler komen het vaakst voor en zijn het goedkoopst in aanschaf. Ze verwarmen water met behulp van elektrische weerstand, wat eenvoudig en effectief is. Hun energie-efficiëntie is echter veel lager dan die van warmtepomp boiler.
Warmtepomp boiler
warmtepomp boiler zijn een meer energie-efficiënte optie. Ze gebruiken een warmtepomp om warmte te onttrekken aan de omgevingslucht en deze over te dragen aan het water in de tank. Dit betekent dat ze aanzienlijk minder elektriciteit gebruiken om het water te verwarmen, wat op de lange termijn een aanzienlijke energiebesparing oplevert.
Ontdek hier het aanbod warmtepomp boiler van Heat Me.
Besparingen berekenen
Om de potentiële besparingen beter te begrijpen, kijken we naar een voorbeeld van een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen:
Laten we rekening houden met de volgende aannames:
Het geschatte gemiddelde verbruik van sanitair warm water voor een gezin met twee kinderen is ongeveer 200 liter per dag. Dit komt overeen met 73.000 L water per jaar, of 73 m3.
Het kost 1,16 Wh om 1 liter met 1°C te laten stijgen, dus 1.160 Wh of 1,16 kWh om 1.000 liter (of 1 m³) met 1°C te laten stijgen.
De elektriciteitskosten zijn 0,33 EUR/kWh.
Kosten met een elektrische boiler
Om deze hoeveelheid water van 12 °C tot 60 °C te verwarmen, zou een elektrische boiler ongeveer 4.064 kWh per jaar verbruiken. Dit zou zich vertalen in jaarlijkse elektriciteitskosten van ongeveer 1.341 euro.
Kosten met een warmtepomp boiler
Een warmtepomp boiler met een gemiddelde COP (Coefficient of Performance = efficiëntie) van 3 tot 3,5 zou slechts 1.358 kWh per jaar verbruiken.
Dit zou zich vertalen in jaarlijkse elektriciteitskosten van ongeveer 448 euro.
De jaarlijkse besparing door te kiezen voor een warmtepomp boiler in plaats van een elektrische boiler bedraagt dus bijna 900 euro per jaar.
De installatiekosten van een elektrische boiler bedragen gemiddeld 1500 -2000 euro, terwijl een Warmtepomp boiler 3500-4000 euro kost. Een warmtepomp boiler verdient zichzelf dan terug in maximaal twee jaar.
Vervang je elektrische boiler door een warmtepomp boiler
Het is belangrijk om te weten dat er subsidies beschikbaar zijn voor dit soort apparaten. Afhankelijk van de regio variëren ze van € 300 tot € 1.600. Aangezien de elektriciteitsprijs in België de komende jaren waarschijnlijk zal stijgen, zal de terugverdientijd van de investering in sommige gevallen slechts één jaar bedragen.
Conclusie
De keuze tussen een elektrische boiler en een warmtepomp boiler hangt af van je prioriteiten. Als je op zoek bent naar een goedkopere oplossing op korte termijn, kan de elektrische boiler aantrekkelijk zijn. Als je echter kijkt naar de kosten op de lange termijn en je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, is de warmtepomp boiler een energiezuinigere optie.
Als je een elektrische of warmtepomp boiler wilt installeren, verwaarloos dan niet de kwaliteit van de installatie en accessoires om je geld niet te verspillen, zoals de drukregelaar of het expansievat.
Als je je huis ook wilt verwarmen met een warmtepomp, kan Heat Me je ook adviseren. Lees hier meer over het principe, de voordelen en de prijs van een warmtepomp.